, Καταράκτες Πολυλίμνιο, www.suitesartemis.gr

Καταράκτες Πολυλίμνιο

Πολυλίμνιο Μεσσηνίας… ένας επίγειος παράδεισος!

, Καταράκτες Πολυλίμνιο, www.suitesartemis.gr

Η «Γαλάζια Λίμνη» της Μεσσηνίας, αν και ψιλοκρυμμένη για το ευρύ κοινό για πολλά χρόνια, στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολο να βρεθεί. Ακολουθώντας το δρόμο από Καλαμάτα προς Πύλο. Κοντά στο χωριό Καζάρμα υπάρχει το χωριό Χαραυγή, από όπου ξεκινάει το μονοπάτι προς το Πολυλίμνιο (υπάρχει ταμπέλα που κατευθύνει προς Πολυλίμνιο στον κεντρικό δρόμο).

Στη συνέχεια, περπατώντας ένα μικρό διαμορφωμένο μονοπάτι για 5-10 λεπτά, περνώντας μέσα από πυκνή βλάστηση και με τη βοήθεια γραφικών ξύλινων γεφυριών, θα βρεθείτε σε ένα κρυφό παράδεισο από μικρές λίμνες και καταρράκτες, περικυκλωμένους από ελαιώνες και αμπέλια. 15 λίμνες με διάφορα περίεργα ονόματα όπως Μαυρολίμνα, Κάδη, Καδούλα, του Τυχερού, του Ιταλού, του Πανάγου, της Σταθούλας, συνθέτουν ένα τοπίο που όμοιό του δεν έχετε ξαναδεί! Από τις πρώτες στιγμές, το Πολυλίμνιο κλέβει την παράσταση, ωστόσο καλό θα ήταν να προχωρήσετε προς τα πάνω για να βρεθείτε μπροστά σε ένα θέαμα που πιθανότατα δεν περιμένατε!

Όλη αυτή η φυσική ομορφιά, κάποια στιγμή θα οδηγήσει τη σκέψη σας στο αν πρέπει ή όχι να… κάνετε τη βουτιά σας! Οι τολμηροί, δεν θα το… πολυσκεφτούν και θα νιώσουν απότομα την κρυάδα των νερών του καταρράκτη. Όσοι θα χρειαστούν περισσότερη σκέψη, πάλι στο ίδιο θα καταλήξουν απλά με μια μικρή καθυστέρηση. Το ιδανικό, είναι να απολαύσετε το μπάνιο σας και τις βουτιές σας από τα βράχια της λίμνης Κάδη ή να βιώσετε ένα… φυσικό μασάζ πλησιάζοντας στο σημείο όπου πέφτουν ορμητικά τα νερά του καταρράκτη, ενώ δίπλα ακριβώς υπάρχει ένα σχοινί για τους πιο… μάχιμους, ώστε να αναρριχηθούν σε ένα ψηλότερο σημείο για βουτιές.
Για τους ακόμα πιο τολμηρούς, από εκείνο το σημείο, στα αριστερά του, μπορεί κάποιος να αναρριχηθεί ακόμα ψηλότερα και να φτάσει σε ύψος τα 10-15 μέτρα για να κάνει τη βουτιά του!

Μια άλλη, λιγότερο δημοφιλής διαδρομή-διακλάδωση στο σημείο όπου συναντάτε τις πρώτες πινακίδες για τη λίμνη Κάδη καταλήγει στις λίμνες του Πανάγου και της Σταθούλας, που πήραν τα ονόματά τους από τον Πανάγο Γραμματικόπουλο και την Σταθούλα Θεριού, οι οποίοι πνίγηκαν στα νερά τους –ο πρώτος προσπαθώντας να την διασχίσει και μην έχοντας υπολογίσει τα ορμητικά νερά της και η δεύτερη το 1770, μαζί με τα δύο παιδιά της, κυνηγημένη από τις ορδές του Ιμπραήμ. Παρά τις τραγικές ιστορίες τους, και οι δύο λίμνες είναι πανέμορφες, με ανοιχτόχρωμα, γαλαζοπράσινα νερά και σαφώς λιγότερο κόσμο από εκείνες της διαδρομής που καταλήγει στην Κάδη.

Πανέμορφη είναι επίσης και η Μαύρη Λίμνα, με τον μικρό καταρράκτη της να κάνει «σκαλοπατάκι» και να καταλήγει απαλά στην βαθυπράσινη επιφάνειά της. Μην την μπερδέψετε με την Μαυρόλιμνα, η ανάβαση στην οποία απαιτεί να σκαρφαλώσετε το απότομο μονοπάτι πάνω από τον καταρράκτη στη λίμνη Κάδη –ορειβατικά παπούτσια και μια σχετική εξοικείωση με το άθλημα κρίνονται απαραίτητα.

Γενικά, οι διαδρομές στο φαράγγι που εκτείνεται σε τρία περίπου χιλιόμετρα είναι πολλές, όλες εξίσου ενδιαφέρουσες, και διαφορετικές ανάλογα με την εποχή και τις προτιμήσεις σας: άλλη θα ακολουθήσετε αν θέλετε βουτιές και… σκιοθεραπεία (ηλιοθεραπεία) στην όχθη της λίμνης, άλλη αν ενδιαφέρεστε απλώς για την χαρά του trekking και άλλη αν θέλετε να εξασκήσετε τις ικανότητές σας στην αναρρίχηση βράχων. Εξοπλιστείτε με αθλητικά παπούτσια, πάρτε μαζί σας πολύ νερό και μια-δυο πετσέτες και απολαύστε το!

Φωτογραφίες